Din Computer - DaMat

Go to content

Main menu:

Din Computer

2016
 
 
Din Computer 66 - December 2016

Sidste nummer opsamlede mange af de artikler, der havde ligget og samlet støv af den ene eller den anden grund.

Artikler:
Facebook, bruger vi for meget tid på den?
Kildekritik, om Trump og falske nyheder

Anmeldelser af:
Endomondo (app)
Football Manager 2016 (pc)
Harrier Attack (Amstrad)
Manic Miner (ZX81)
Cargo (film)
Exploding Sun (film)

A4 pdf format
20 sider
Gratis
Din Computer 65 - Juni 2016

Er robotter farlige? 
Det overraskende svar er ja, men ikke på den måde, du måske tror. 

Windows
Gigantisk anmeldelse og omtale af det nye Windows 10 og alle de tidligere versioner af det populære styresystem. 

Warcraft
Ja, efter 9 års ventetid lykkes det endelig at få filmen ud i biograferne og den er ganske fremragende. 

A4 Pdf format
20 sider
Gratis
I februar havde vi en brand i vores hus, og det gjorde at computeren blev ødelagt. Det samme blev min backup usb, så det meste af bladet var væk og måtte laves forfra. Det eneste, der var tilbage var artiklen om Windows 10 og om Windows 1, da det var skrevet i december og derfor heldigvis befandt sig i en skuffe på arbejdet. Derfor kom DC65 først i juni, selvom det var annonceret til at dukke op i foråret. 

Læresætning: Tag backup i skyen fremover. 

Nogle gange tror jeg man skal man vende bøtten og starte helt forfra og efter lange tilløb, så blev DC66 altså det sidste nummer. 

I 2018 udkommer første nummer af "Computer Bladet", men fremover er bladets fokus på at lave en god hjemmeside og udfra det indhold, plus ekstra, kommer der et blad 1-2 gange om året, som vil kunne købes. 
2015
 
 
Din Computer 64 - Juni 2015

Du kan læse om World Of Warcraft og hvorfor det måske er blevet lidt mindre fedt end tidligere. 
Du kan også læse om AppleTV. 
Endelig har jeg set på en gammel klassiker Turok, som nu kan hentes på nettet gratis. 

A4 pdf format
12 sider
Gratis
Din Computer 63 - Marts 2015

I dette nummer: 
Broforce (preview)
Fujitsu Lifebook P7120 (artikel)
Marks Amiga Projekt V3 (artikel)
FIFA World Cup 98 (PC)
Tobias and the Dark Sceptres (PC)
Mortal Kombat 4 (PC)
Great Giana Sisters (C64 og Amiga)
The Big Red Adventure (Amiga og PC)
F1 2010 (PC)
Battlestar Galactica (dvd)
Left Behind (dvd) 
Hvem styrer din hardware i fremtiden? (artikel)
m.m. 

A4 pdf format
36 sider
Gratis
I efteråret 2014 kom jeg på et kursus og det kursus fortsatte jeg med i 2015, hvor jeg også lavede et magasin på arbejdet, arbejdede på en bog og arbejdets hjemmeside. Udover det kom jeg med i et tegneserieprojekt sammen med 13 andre personer. Derfor blev det ikke til så forfærdelig meget tid til at lave Din Computer. 
2014
 
 
 
 
Din Computer - april 2014 

I dette nummer sammenligner vi Publisher med Indesign, vi ser på Microsofts truende nedtur. 
DC62 har anmeldelser af bla. Super Oswald (Amiga, C64), C64anabalt. 
Samt en artikel om vi bruger for meget tid på Facebook. 

A4 Pdf format
16 sider
Gratis

Der kom kun et enkelt nummer i 2014. Jeg kom på et kursus, der tog en masse tid og fik mere ansvar på jobbet. I den sidste ende er det altid sådan at ens hobbyprojekt ender med at blive nedprioriteret. Desværre. 
 
2013
 
Din Computer 61 - December 2013

Indhold: 
Game & Watch Donkey Kong II
Castle Of Terror, løsning og anmeldelse
Prince of Persia er kommet til Commodore 64. Lang artikel om tilblivelsen. 
StarCrash, en verdens værste film. 

Anmeldelser af nye sci-fi dvd film m.m. 

A4 Pdf format
20 sider
Gratis


Din Computer 60 - oktober 2013
En læser skrev til Din Computer og bad mig kigge nærmere på en såkaldt dating side. Efter at have set deres reklamer var jeg så mistænkelig at jeg tog mine forholdsregler. Det viste sig at være en god ide, du kan læse om oplevelsen og om hvilken side det er inde i bladet. 

A4 Pdf format
20 sider
Gratis
Din Computer 59 - august 2013 
Hvordan kan Amiga Inc. sende en Amiga Mini på markedet, der ikke har AmigaOS? 
Amiga Inc. skriver, at AmigaOS blev stoppet i 2006? 
Hvorfor støder man kun på Black Berry spil på Amigas hjemmeside?
Det og meget mere. 

A4 pdf-format
24 sider
Gratis
Din Computer 58 - juni 2013
Microsoft er verdens største softwarefirma, det er en position, de har tilkæmpet sig gennem hårdt og målrettet arbejde, men også ved hjælp af grimme metoder og i særdeleshed ved at kopiere og forbedre andres ideer. DC58 ser på Microsofts største successer og ser hvor meget, der er plagiat og hvor meget, der er originalitet. 

A4 pdf-format
20 sider
Gratis
Din Computer 57 - april 2013
I lande som England, Danmark og Sverige blokerer man sider med børnepornografisk indhold. Jeg ved ikke med jer, men jeg antog det som en selvfølge at man naturligvis derefter gik videre med sagen, herunder naturligvis at rejse sigtelse mod de ansvarlige og at få siderne væk fra nettet. Imidlertid har den tyske arbejdsgruppe AK Zensur i samarbejde med ”European civil rights advocacy groups” fremvist at der faktisk ikke skete mere end blokeringen på de 167 sider man undersøgte. 

A4 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 56 - februar 2013
Anmeldelser: Mist Of Pandaria, Football Manager 2012
Artikler: Begyndersguide til World Of Warcraft og Bladets historie 4. del


A5 pdf-format
28 sider
Gratis
I 2013 gik bladet over til at udkomme seks gange årligt, hvilket holdt et enket år, for selvfølgelig kunne det ikke lade sig gøres. De seks numre, der kom var dog af fin kvalitet synes jeg. Fokus blev stille og roligt rettet mere og mere imod retro computere og det var et helt bevist valg, men gennemført blev det nu ikke rigtig. Samtidig droppede jeg at bladet behøvede være på 32 sider. 
 
2012
 
 
 
 
 
Din Computer 55 - Dato ukendt
Anmeldelser: Left for Dead 4, Judge Dredd,

Artikler: 4 års fængsel til Michael Jacksons læge, Farvel til Steve Jobs, Dengang Apple, Windows og Amiga var nye, Portræt af Uwe Boll og 3. del af Bladets historie.

Omtale: Diablo III

DVD anmeldelser: Resident Evil Afterlife og Soap Boxset

A5 pdf-format
32 sider
Gratis
Efter 18 måneders pause var Din Computer tilbage med sin 17. årgang, hvor det dog kun blev til et enkelt nummer. Egentlig var nummeret efter (DC56), der endte med at udkomme i 2013, 90% færdig i det meste af sidste halvår af 2012, men jeg fik aldrig lavet det helt færdigt. Det var en af begrundelserne til at jeg valgte at lave en fast deadline fremover. Artikel om "Dengang Amiga, Apple og Windows var helt nye på markedet" er en rigtig spændende artikel, som du kaste dig over. Uwe Boll er en anden morsom artikel om den måske mest uduelige instruktør siden Ed Wood slog sine folder i tresserne. 
2011
I 2011 udkom Din Computer ikke. 
2010
Din Computer 54 - december 2010
A5 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 53 - august 2010
A5 pdf-format
36 sider
Gratis
Din Computer 52 - Januar 2010
A5 pdf-format
32 sider
Gratis
Der kom tre numre i A5 format. Januarnummeret indeholdte en lang artikel om den nu afdøde Michael Jackson, det ironiske var at den artikel blev skrevet i ugerne efter hans død i juni 2009, men bladet udkom først i januar, fordi der ikke var materiale til et helt nummer før. Jeg insisterede nemlig på at et blad skulle være på minst 32 sider. 

I juni 2010 fik EU gennemført at Microsoft skulle gøre det muligt for andre browsere at virke sammen med Windows. De skulle stoppe med at lave små julelege med de andre og give dem, de oplysninger de skulle bruge til udviklingen af deres browsere. I nr. 53 anmeldte vi nogle af de største på markedet som kunne være interessante at undersøge.

Din Computer blev fremstillet med MS Publisher 2007, MS Word 2007, Picasa, Paint.net og sikkert flere programmer. Til at lave hjemmesiden brugte jeg fortsat den kraftigt aldrende Front Page 2002. I løbet af 2010 stoppede One.com med at støtte alle ekstensions til FP, det betød at man ikke længere kunne lave siden og så trykke "udgiv". Alt skulle manuelt uploades med ftp. Helt som forventet gik det galt flere gange og der opstod flere fejl på siden, der skulle rettes løbende.  Samtidig begyndte udsendet også at halte en del.

Heller ikke bladets layout var helt tilfredsstillende. Den lille format satte sine begrænsninger på layoutet, men der skulle yderligere to år før jeg tog fat på problemerne. Nogle gange bliver man bare fanget af tingenes tilstand og arbejder videre med noget, der ikke er helt godt, men heller ikke helt skidt. Hvis jeg skal være helt ærlig, så er numrene rimelige fornuftige, men det er ikke numre, der står printet i hukommelsen. Jeg vil tro, de fleste læsere tænkte det samme. Du kan selv tjekke efter.
2009
 
 
Din Computer 51 - Ukendt udgivelsesdag
A5 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 50 - ukendt udgivelsesdag
A5 pdf-format
32 sider
Gratis
I 2009 kom den store længe ventede dag for Amiga, langt om længe kom Hyperion med AmigaOS 4.1, der bragte Amigaen frem til nutiden. Umiddelbart efter sagsøgte Amiga International firmaet fordi de havde lavet og udgivet den, Amiga International mente de ejede rettighederne. Hyperion hævdede omvendt at de var blevet hyret til at fremstille AmigaOS4.1 og da de havde lavet det, kunne Amiga International ikke betale dem, derfor følte de sig berettiget til at udgive produktet. Retten endte med at Hyperion ret et års tid senere og de to firmaer indgik derefter en aftale bag lukkede døre. 

Artikelserien Verdens bedste computerspil fik kun den ene artikel. 
 
2008
 
 
 
Din Computer 49 - Ukendt udgivelsesdag
Liggende A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 48 - Juli 2008
A4 pdf-format
30 sider
Gratis
I foråret 2008 stiftede jeg bekendtskab med World of Warcraft og var helt solgt, som man iøvrigt har kunne mærke i de senere numre også.

Med nr. 49 lavede jeg et eksperiment, hvor bladet blev lagt ned, ideen var den at bladet så bedre kunne læses på hjemmesiden. Jeg brød mig ikke rigtig om resultatet, når man udskrev det så det forfærdelig ud, så det blev ved det ene liggende nummer.

 
2007
 
 
 
 
 
Din Computer 47 - December 2007
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 46 - November 2007
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 45 - Juli 2007
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 44 - Marts 2007
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer udkom 4 gange i 2007. Det var virkelig en god årgang, gode artikler og endda et par soloartikler, som man kun kunne læse i DC. 

Der blev set på Antipiratgruppens manglende betaling til de kunstnere man hævdede at beskytte og musikbranchens såkaldte lave salgstal. Der godt nok var lavere end i 2005, men højere end i 2000. Desuden "glemte" man at tælle downloads med. Der var også en stor artikel om Michael Jackson og et solo interview med en virusprogrammør.

I nr. 47 kan du læse om de mest blodige og voldsomme computerspil, der nogensinde er lavet, og som ligefrem har fået politikerne til (igen) at komme på banen og kræve censur.

I DC44 anmeldte jeg WinUAE som gjorde at det endelig blev en reel mulighed at spille Amigaspil på sin PC. Jeg kvitterede ved at teste Silkworm i bladet og opdagede til min overraskelse at det fortsat er et af de bedste skydespil på markedet. Faktisk er det jo lidt af en fallit erklæring at et spil fra firserne fortsat kan score 91% i nutudens computersamfund med millioner af farver og computere der er mindst 50 gange stærkere end Amiga500.
2006
 
 
Din Computer 43 - December 2006
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 42 - Juli 2006
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
I 2006 udkom der to numre af Din Computer. 

Der er ikke det helt store at sige om numrene, begge blev skrevet af mig selv og helt forudsigeligt blev det hurtigt alt for voldsomt at skrive 32-40 sider selv, hver anden måned. Jeg havde forventet at mange ville skrive i bladet, tidligere havde bladet omkring 200 læsere og det var kun sjældent et problem at have stof nok, nu kom bladet ud til et par tusinde, så jeg havde forventet, at jeg skulle til at sortere i det indsendte. Imidlertid var det overhovedet ikke sådan. Begge blade blev hentet de første tusinde gange på den første måned, men jeg hørte intet respons overhovedet. 

Nr. 43 udkom først i november 43 og deadline måtte ændres fra hver anden måned, til "når der er nok stof". 

Der er måske en lille ting, der er nødvendigt at sige i forbindelse med årets blade. I 2004 var bladet blevet omdøbt til DaMat Computer (3 numre), i 2005 hed det Din Computer og i 2006 kaldte jeg det magasinet. I forbindelse med at bladet kom på nettet gik jeg simpelthen tilbage og omdøbte gamle blade, sådan at alle numre fra 2003 og fremefter hed Din Computer og med fortløbende nummering. Snyd, ja. Men det er det mit blad, så det må man gerne :-) 
2005
 
 
Din Computer 41 - November 2005
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Din Computer 40 - September 2005
A4 pdf-format
32 sider
Gratis
Efter omkring halvanden års pause kom DC 40, da jeg fik lyst til igen at lave bladet igen, men jeg ville ikke betale for at udgive det. Da kun 41 havde læst DC39 blev meget af indholdet i DC40 og DC41 genbrug fra den tidligere årgang, som faktisk var genbrug fra årgang 2003. Det tænkte jeg ikke gjorde noget, og det gjorde det jo heller ikke, men når alle årgangene ligger lige ved siden af hinanden, så virker det jo noget kikset. 

Da bladet startede op igen var det planen at det fortsat skulle udkomme hveranden måned som tidligere. Det var helt urealistisk, da jeg insisterede på at bladet skulle være på mindst 32 sider hver gang. Hvis du allerede har læst årgang 2004 og 2003, så er der ikke meget nyt i 2005 udgaven. 
2004
Din Computer 39 - September 2004
A4 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 38 - April 2004
A4 pdf-format
26 sider
Gratis
Din Computer 37 - Februar 2004
A4 pdf-format
26 sider
Gratis
DC 39 var det sidste nummer, der udkom som abonnementsblad, der var bladet nede på 41 abonnementer, og det var økonomisk uforsvarligt at køre det videre i den form. 

Du kan læse alle tre numre af denne ikke særlig prangende årgang. Nr. 39 var det sidste nummer, der udkom som abonnementsblad. Der var på det tidspunkt blot 41 abonnementer og derfor endte store dele af indholdet af både nr. 38 og 39 med at komme i de senere numre af bladet, hvilket gør at har du læst årgang 2005, så er der ikke meget nyt at hente i disse blade. 

I hvert nummer har jeg fjernet reklamerne, og skrevet de (småting) som er ændret fra den oprindelig udgave. Jeg vil i hvert helt ned til nr. 11 være nødt til at gøre dette pga. rettighederne. Adskillige anmeldelser og artikler fik vi nemlig lov til at benytte netop pga. bladet udkom i en lukket kreds på et par hundrede. Hvad der var sket med DC var ikke kun at kvaliteten reelt var faldet gennem 2003 og 2004, men mest af alt at hobby computerblade til 30-40 kr. for 32 sort-hvid sider var blevet afløst af hundredvis af Internet sider, der blev opdateret dagligt. Det kunne Din Computer slet ikke hamle op med. 
2003
Din Computer 36 - November 2003
A5 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 35 
A4 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 34 - Juli 2003
A5 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 33 - Maj 2003
A5 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 32 - Marts 2003
A5 pdf-format
28 sider
Gratis
Din Computer 31 - Januar 2003
A5 pdf-format
36 sider
Gratis
Da jeg begyndte at lægge ældre numre på nettet overvejede jeg ganske alvorligt om jeg helt skulle droppe årgang 2003-04. Som du vil kunne se i de 9 blade, så er der alt for meget genbrug, nogle artikler er med i 2 eller 3 numre, hvilket selvfølgelig bare er noget rod. Fx skal man ikke læse nr. 31 og 32 lige efter hinanden. Jeg ved ikke, hvordan vi kunne finde på at lave to så ens forsider.

Årgang 2003 var en af de sidste årgange, som medlemsblad, og det skinner igennem at vi nok burde have holdt en pause, når man sammenligner med de numre, der udkommer i dag og dem som udkom frem til 2002 (som også er på vej). Det gjorde vi ikke, og i stedet så endte det altså med 9 ret så halvhjertede hæfter. Og dog:

Faktisk synes jeg DC35 er af virkelig høj kvalitet, så det er bestemt værd at tjekke. Og så er forsiden til DC33 da også et ekstra blik værd.  

Den helt store forskel på årgang 2003 og fx 2002 var nok det, at mange skribenter havde skiftet til at udgive deres anmeldelser på nettet, hobbybladene med sort-hvide sider, lang deadline og begrænset publikum var på retur. Allerede i 2003 var mere end 75% af befolkningen på nettet, så dermed begyndte behovet for de små hobbyblade at forsvinde. 
 
 
Back to content | Back to main menu